Inici Preguntes Freqüents

Preguntes Freqüents

  • Què considerem dejú?

    Per a algunes proves diagnòstiques és necessari que el pacient es mantingui en dejú, generalment de 6 hores. Això implica no ingerir cap tipus d'aliment sòlid ni líquid (tan sols aigua, sense abusar i fins a 2 hores abans de realitzar l'exploració).
  • Puc fer-me un TAC/RESSONÀNCIA/RX/MAMOGRAFIA si estic embarassada?

    De les proves esmentades l'única que no utilitza radiació és la Ressonància Magnètica, encara així recomanem la no realització durant el primer trimestre de la gestació (14 setmanes).
    Per a la resta no és recomanable la realització de proves que suposin radiació del pacient en aquest estat. En cas d'urgència, i signant un consentiment informat previ en el qual vostè reconeix que se li ha informat del risc, no hi ha problema.
  • Puc fer-me una ECOGRAFIA GINECOLÒGICA si tinc la menstruació?

    Tan sols és recomanable realitzar-la per via suprapúbica, si és transvaginal no es realitza mentre estigui menstruant.
  • Puc fer-me un TAC/RESSONÀNCIA/RX si estic en període de lactància?

    No hi ha cap impediment. Però si durant l'exploració se subministra contrast endovenós es recomana no procedir a la lactància en les properes 24/48 hores.
  • Què és el CONTRAST?

    És un líquid que s'administra per via endovenosa o bé via oral, que permet un millor diagnòstic en donar una nitidesa major a la imatge a estudiar.
  • Què és una COLONOSCOPIA VIRTUAL?

    La colonoscopia virtual és un estudi del còlon mitjançant Scanner (TAC), sense necessitat de sotmetre al pacient a una sedació. No és una tècnica intervencionista al no ser necessària la introducció del tub d'endoscòpia.
  • Pot entrar un acompanyant a la sala d'exploració de RESSONÀNCIA MAGNÈTICA?

    En principi no és l'habitual. Però en alguns casos que el pacient senti por es permet l'entrada d'un acompanyant per ajudar psicològicament al pacient. L'acompanyant igual que el pacient haurà de contestar abans d'entrar a la sala d'exploració el consentiment amb el qüestionari previ.
  • Quin tipus d'injecció és un contrast per a RESSONÀNCIA MAGNÈTICA?

    Si la seva exploració requereix l'administració de contrast, se li administrarà per via endovenosa (vena del braç). Normalment s'introdueix una miqueta de sèrum, això es fa per tenir un accés obert per a la prova. I a continuació s'injecta un agent de contrast que es diu “Gadolinium”. Aquest material només s'utilitza per a la prova de Ressonància Magnètica. És normal que en ocasions noti una sensació de fred que li puja pel braç. Aquest tipus de substància té una remota possibilitat de reacció al·lèrgica.
  • Puc fer-me una RESSONÀNCIA MAGNÈTICA amb empasts a la boca?

    Si. Encara que els empasts siguin metàl·lics, el tipus de metall que porten no resulta atret pel camp magnètic que genera la Ressonància Magnètica. Podria ocórrer, que produïssin certa distorsió de les imatges si es realitza una ressonància de coll, cervical o facial (artefactes ferro-magnètics).
  • Quines contraindicacions té la RESSONÀNCIA MAGNÈTICA?

    En ser una exploració que funciona a través d'ones de radio i un potent imant ens hem d'assegurar que no és portador de cap objecte metàl·lic.
    SI ÉS PORTADOR DE MARCAPASOS CARDÍAC, BIOESTIMULADOR, BOMBA D'INSULINA O PRÒTESI AUDITIVA (IMPLANT COCLEAR) està totalment contraindicada.
    Així mateix, abans d'entrar a la sala d'exploració ha de deixar tots els objectes metàl·lics o magnètics a la taquilla:
    Targetes de crèdit, clauers, encenedors, joies, rellotges, cinturons, monedes, pírcings, audiòfons, tisores, tallaungles, mòbils, MP3, MP4, PSP, consoles, ulleres, accessoris per a cabell, clips, diademes, Bolígrafs, etc.
  • MAMOGRAFIA amb implants?

    Si és portadora d'implants o pròtesis mamàries, informi sempre al tècnic que li realitzarà la prova. Necessitarà un operador de RX que estigui entrenat en com realitzar les mamografies en aquest tipus de pacients. A Grup Manchón tots els nostres tècnics tenen capacitació per realitzar aquest tipus de mamografia. Els implants de mama poden ocultar part del teixit mamari, per aquesta raó en realitzar la mamografia, el tècnic ha de separar lleugerament el teixit de la mama de l'implant.
  • Quin tipus de revisió cal fer si tinc pròtesis mamàries?

    La Ressonància Magnètica és la tècnica d'elecció per a valoració d'alteracions de la integritat dels implants mamaris.
    És recomanable l'estudi de les pròtesis mamàries almenys cada cinc anys per Ressonància Magnètica.
    En una Ressonància Magnètica podem valorar si hi ha canvis a l'interior de les pròtesis que suggereixin un trencament de la membrana que cobreix l'implant mamari, estant limitat el trencament a l'interior de la càpsula fibrosa que conté l'implant.
    Si el trencament progressa la silicona pot escapar de la càpsula migrant per fora de la mateixa. Això és el que denominem una ruptura extracapsular. Aquesta complicació precisa recanvi de la pròtesi i l'eliminació de la silicona lliure per evitar els seus efectes nocius. La silicona lliure genera una reacció inflamatòria a causa que el cos la reconeix com a estranya. En ocasions la silicona lliure migra cap als ganglis axil·lars dipositant-se en el seu interior, sent fàcilment detectable per la Ressonància Magnètica.
  • Amb quina freqüència hauria de fer-me una MAMOGRAFIA?

    Les dones de més de 40 anys d'edat haurien de fer-se una mamografia cada any.
    Les dones que han tingut càncer de mama o patologia mamària o amb antecedents familiars de càncer de mama, poden necessitar començar a fer-se mamografies a una edat més primerenca, o amb més freqüència.
    Si descobreix un nòdul o canvis en les seves mames consulti immediatament al seu metge, qualsevol que sigui la seva edat.

Comparteix aquesta pàgina

Compra Online

Beneficia't dels avantatges de la compra online

Compra l'exploració que necessitis online i demana cita des de la mateixa aplicació còmodament

Carrito Online
Top